Laudatur-sarja: Ronja Nevala

Orivedellä asuva 18-vuotias abiturientti Ronja Nevala tietää, mitä haluaa ja miten pitää toimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Peruskoulun viimeisenä vuonna koulusta tuli Ronjalle prioriteetti ja haaveet oikeustieteellisestä alkoivat kirkastua.

Peruskoulussa Ronja kertoo olleensa ns. ”perus teini”. Koulu ei pahemmin kiinnostanut, eikä sen merkitystä vielä ymmärtänyt. ”Ysiluokalla tajusin oman potentiaalini, ja aloin panostaa kouluun.” Ammattikoulu ei ollut edes vaihtoehto, ja Ronja aloitti lukio-opinnot Orivedellä 2014. Kotipaikkakunnalta Ronja ei halunnut lähteä. Perhe, ystävät ja poikaystävä olivat kaikki Orivedellä, joten päätös oli helppo. Poikaystävä lisäksi opiskeli itse Oriveden lukiossa ja oli kehunut koulua hyväksi paikaksi.

Ronja on yksi niitä harvoja opiskelijoita, joilla tavoitteet ovat pysyneet samoina koko lukion ajan. ”Oikeustiede on ainut ala, joka minussa herättää tunteita.” Jo aikaisin Ronja kuitenkin tajusi, ettei Helsingin yliopiston oikeustieteellisen puolelle mennä ihan noin vain. ”Tiedän mitä haluan ja miten voin sen saavuttaa. Tiedän että minulla on mahdollisuudet saada opiskelupaikka, kunhan jatkan kovaa työntekoa.”

Terveystiedosta Laudaturin syksyllä kirjoittanut Ronja puhuu lukusuunnitelman puolesta. Vaativa kesätyö verotti aikaa ja energiaa lukemiselta, joten kun lukeminen suunniteltiin ja aikataulutettiin hyvin, oli siihen sitoutuminen helppoa. Ronja kertoo olevansa visuaalinen oppija. Kirjat luettiin ajatuksella läpi kerran ja vaikeat asiat siirrettiin ajatuskarttoihin ja korostettiin yliviivaustussilla. Myös aiheita sivuavat dokumentit ja videot auttoivat laajojen vastausten laatimisessa. ”Olen hyvin kiinnostunut ravinnosta ja liikunnasta vapaa-ajallakin. Aikaisemmasta tiedosta oli paljon apua kirjoituksissa, sillä näkökulmia sai helpommin paperille. Laudaturin oppilaalta vaaditaan enemmän kuin pelkästään kurssikirjasta löytyvät tiedot.”

Oriveden lukiossa Ronjan mielestä parasta on opiskelumyönteinen ilmapiiri ja vanhojen tansseissa vahvistunut ikäluokan yhteishenki. Myös suhde opettajiin on koulussa hyvä, ja terveystiedon kirjoituksiin valmistauduttaessa tyttöjen liikunnan lehtorista sekä terveystiedon toisesta opettajasta Terhi Leinosesta oli kovasti apua. ”Terhi piti huolta että kaikki asiat jäävät mieleen. Kirjoitustehtäviä miettiessä mieleen tuli kuinka Terhi oli tunnilla kertonut vastaustekniikasta juuri sen tapaiseen kysymykseen.”

Ronjan neuvo terveystiedon kirjottajille on näkökulmien tärkeys. Vaikka kaikkia yksityiskohtia ei muistaisikaan, loogisella päättelyllä pääsee pitkälle. Myös oman oppimistavan löytäminen on tärkeää, jos haluaa kirjoituksissa pärjätä. Ronjasta tulee ylioppilas keväällä 2017, ja heti kirjoitusten jälkeen alkaa valmennuskurssi oikeustieteellisen pääsykoetta varten. ”Säästelen voimia pääsykokeisiin. Pelkillä arvosanoilla on vaikea päästä sisään, joten prioriteettina on pääsykokeissa pärjääminen.”

Kuva & teksti: Essi Viljanen

Oriveden lukion Laudatur-sarjassa haastattelemme ylioppilaskirjoituksissa pärjänneitä opiskelijoita ja pyrimme löytämään avaimet hyviin tuloksiin.