Mistä Orivesi tässä maassa tunnetaan? Varmasti monesta asiasta, mutta ainakin kouluistaan.
Valtakunnallisissa opetusalan seminaareissa ja tilaisuuksissa saa kokea suurta ylpeyttä ja iloa edustaessaan Oriveden koulutointa. Oriveden koulut ovat valtakunnallista kärkeä kansainvälisyysasioissa sekä kestävän kehityksen ja globaalikasvatuksen kehittämisessä. Sekä yhteiskoulu että lukio ovat myös Unesco-kouluja. Tämän vuoksi Oriveden koulutoimi on usein asiantuntijastatuksella mukana Opetushallituksen eri tilaisuuksissa.
Viimeksi näin oli toukokuisessa Opetushallituksen LUKE-seminaarissa Helsingin Paasitornissa Eurooppa-päivänä. Seminaariohjelmaan oli varattu myös Orivedelle oma puheenvuoronsa. Kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia alusti kahden Oriveden lukion 2. vuosikurssin opiskelijan Alex Huopaisen ja Pihla Matilaisen kanssa mm. Unesco-koulujen toiminnasta.
Mutta mikä on LUKE? Kirjainyhdistelmä tulee lukioiden kehittämisverkostosta, jonka tarkoituksena on edistää lukiokoulutuksen uudistamista, lukiolainsäädännön tavoitteiden toteuttamista sekä vuonna 2021 käyttöön otettujen opetussuunnitelmien toimeenpanoa.
Lukioiden opetushenkilöstöä ja johtoa tuetaan toimintakulttuurin muutoksessa sekä pedagogiikan ja oppimisympäristöjen kehittämisessä. Lisäksi kokeillaan ja levitetään lukioiden korkeakoulu- ja työelämäyhteistyöhön ja kansainvälisyyteen liittyviä käytäntöjä ja toimintamalleja.

Alex Huopainen (edessä oik.) ja Pihla Matilainen (edessä vas.) kertoivat Unesco-koulutoiminnasta yhdessä Jenni Decandian (takana keskellä) OPH:n LUKE-seminaarissa Paasitornissa Eurooppa-päivänä. Kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila sekä apulaisrehtori Janne Tilkustenmäki istuivat seminaarissa yleisön joukossa Orivedestä ansaittua ylpeyttä ja iloa kokien. Mm. Unesco-koulutoiminnasta ja globaalikasvatuksesta vastaava OPH:n opetusneuvos Jaakko Lindfors (vasemmalla) oli tyytyväinen Oriveden antamaan seminaariantiin sekä yhteistyöhön Oriveden koulujen kanssa.