Kahdessa vuodessa säästämiskurssi tuotti yli tonnin

Oriveden lukion ja Säästöpankki-säätiön yhteistyönä oleva koulukohtainen syventävä Säästäminen on järkevää -kurssi toi komean tuloksen: voittoa 1297,29 euroa. Kurssi muistetaan ehkä paremmin Sijoittaja-kurssin nimellä, mutta uusi nimi antaa paremman kuvan kurssin monipuolisuudesta – on erilaisia tapoja säästää.

– Sain enempi tietoa sijoittamisesta, opin tärkeitä asioita. Voin suositella uusille ykkösille, jos talousasiat kiinnostavat, sanoo Säästäminen on järkevää -kurssilla mukana ollut opiskelija Helmi Tokee.

– Markkinat olivat kovin epävarmat etenkin kurssin alkupuolella, jolloin muistaakseni me kaikki olimme miinuksella, mutta tänä keväänä markkinat vakiintuivat ja pääsimme plussan puolelle, opiskelija Heini Penttilä toteaa.

Kurssin ideana on säästää ja sijoittaa 10 000 euroa rahaa mahdollisimman tuottavasti. Mahdollinen tuotto jaetaan kurssilaisten kesken stipendeinä. Kurssi toteutettiin nyt kaksivuotisena, mikä oli kurssilaisille iso etu: yhden vuoden mittaisena olisi voiton sijaan tullut tappiota. Kaksivuotinen toteutus antaa myös paremman kokemuksen erilaisista säästämisen tavoista ja markkinoiden liikkeistä.

Kurssin vetovastuun hoiti lukion puolella vt. lehtori Juha Lehto. Kurssiin kuului muun muassa pankkivierailuja.

Käytännön säästämistaitoja opettava kurssi on hyvä vastapainoa muuten niin teoriapainotteisille lukio-opinnoille.