Tervehdyssanat ylioppilasjuhalssa 1.6.2024

Oppilaskunnan puheenjohtajan Kaisla Moilasen tervehdyssanat Oriveden lukion ylioppilasjuhlassa 1.6.2024

Arvoisat abiturientit ja lukiomme opiskelijat, opetusjohtaja, rehtorit sekä muu opettajakunta, riemuylioppilaat ja kotiväki. Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi Oriveden lukion ylioppilasjuhlaan!

“Nuorena jaksaa”, sanotaan. Mitä jos nuorena ei jaksakaan? On lukio-opinnot, vapaa-ajan harrastukset, kenties työnteko ja vielä koko tulevaisuus. 

Joillakin meistä on kolmen L:n tekniikka – lukio lukematta läpi. Silloin saattaa jaksaa paremmin. Mutta oppiiko silloin mitään?

Viime aikoina on uutisoitu, että yhä useampi lukiolainen on stressaantunut ja jopa uupunut.  On täysin normaalia stressata välillä. Harrin terveystiedon oppien mukaan lyhytaikainen stressi voi jopa auttaa parhaaseen suoritukseen. Ongelma stressistä tulee, jos se on läsnä jokaisessa koulupäivässä ja vielä vapaa-ajallakin.

Onneksi me opiskelijat emme ole asian kanssa yksin.

Koulustamme löytyy mahtava henkilökunta, johon kuuluu myös koulupsykologi, koulukuraattori ja nuorisotyöntekijä. Heidän työtään on olla opiskelijoiden tukena ja auttaa jaksamaan. 

On todella tärkeää osata pyytää apua, oli kyseessä pieni tai iso haaste. Jos et jaksa ja erityisesti jos uupumus uhkaa, mene juttelemaan koulupsykologille tai koulukuraattorille. Heiltä saat tukea. Jos jaksamiseen vaikuttaa tehtävien määrä ja lähenevät palautuspäivät, rohkaistu pyytämään opettajilta lisäaikaa. 

Opettele pyytämään apua nyt. Tulevaisuudessa sille taidolle on tarvetta.

*****

Ensi vuonna lukiomme painopisteenä on opiskelijoiden hyvinvointi ja jaksaminen. Toki opettajat ja henkilökunta ovat aina pyrkineet tukemaan opiskelijoiden jaksamista, mutta kuulemani mukaan ensi lukuvuodelle on ideoitu uutta toimintaa ja sisältöjä, jotka edistävät jaksamista ja hyvinvointia.

Yksi opiskelijoiden suurimmista toiveista on opiskelijakunnan oma tila lukiolle. Jo vuosia lukiolaiset ovat käyneet kuokkimassa yhteiskoulun nuorten tilassa, sillä lukiorakennuksemme tilat – pientä taukotilaamme lukuun ottamatta – on pyhitetty opiskelulle ja hiljaiselle työskentelylle.

Opiskelijat tarvitsevat kipeästi tilaa, jossa viettää välitunteja ja hypäreitä rennosti pelaillen ja hengaillen. Tällainen tila lisäisi lukiomme yhteisöllisyyttä ja voisi parantaa opiskelijoiden jaksamista. Toivomme kovasti, että ensi lukuvuonna tähän tarpeeseen vastataan.

*****

Helteistä on nautittu, vaikka loma on vasta alkamassa.

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta lukiomme mainiolle henkilökunnalle ja opettajille! Meidän lukiosta saamme hyvät opit tulevaisuutta varten.

Toivotan opiskelijakunnan puolesta nautinnollista juhlaa sekä huoletonta ja rentouttavaa kesälomaa!