Oriveden lukion nuoret pitävät äänestämistä tärkeänä

– Tunnen itseni eurooppalaiseksi, koska olen suomalainen. Koen olevani suomalainen, koska pidän urheilusta ja saunomisesta, sanoo Oriveden lukion 2. vuosikurssin opiskelija Eerik Koskinen.

Helatorstaina oli Eurooppa-päivä. Äitienpäivänä oli suomalaisuuden päivä. Kesäkuussa on puolestaan EU-vaalit. Oriveden lukiossa lähestyviä EU-vaaleja harjoiteltiin tänään käytännössä, kun sekä lukion 1. että 2. vuosikurssin opiskelijat pääsivät äänestämään koulun omissa varjovaaleissa.

Vt. historian ja yhteiskuntaopin lehtori Juha Lehto oli järjestänyt mahdollisimman aidon äänestysympäristön, jossa opiskelijat toimivat paitsi äänestäjinä niin myös vaalitoimitsijoina.

– Pidän äänestämistä hyvin tärkeänä vaikuttamistapana, äänestämässä käynyt Eerik Koskinen toteaa.

Samalla linjalla on opiskelijakollega Iikka Uusi-Rauva

– Jos olisin täysi-ikäinen, äänestäisin ilman muuta EU-vaaleissa, Uusi-Rauva kertoo.

Demokratiakasvatus on tärkeä osa tämän päivän lukion opetussuunnitelmaa. Oriveden lukiossa demokratiakasvatus saa vielä painokkaamman merkityksen, koska koulu on Unesco-koulu yhdessä yhteiskoulun kanssa.

– Tämän lisäksi koulumme pyrkii saamaan OKKA-säätiön sertifikaatin, mikä mahdollisesti toteutuessaan tukisi entisestään mm. demokratiakasvatusta, apulaisrehtori Janne Tilkustenmäki sanoo.

Sertifiointiin kuuluu mielenkiintoinen termi planetaarinen sosiaalipedagogiikka. Mitä se oikein on?

Planetaarinen sosiaalipedagogiikka on oppimiseen ja ihmisenä kasvamiseen perustuva vastaus aikamme kriiseihin, jotka kytkeytyvät ekologiseen ja sosiaaliseen todellisuuteen. Tarvitsemme oppimista olemaan yhtä maailman kanssa. Mikä on ihmisen paikka maailmassa osana yhteisöjä, yhteiskuntaa ja koko biosfääriä.

– Demokratiakasvatus tukee nuorta, joka hahmottaa näkymäänsä yhteiskuntaan ja etsii omaa paikkaansa ja tilaansa yhteiskunnassa, apulaisrehtori sanoo.

– Demokratia ei ole itsestäänselvyys – ehkä luulimme niin, mutta demokratiaa on nykymaailmassa haastettu monesta suunnasta. Nämä haasteet on otettava vakavasti, kun rakennetaan tulevaisuuden Eurooppaa aikana, jolloin omassa maanosassamme soditaan, apulaisrehtori perustelee.