Jaksamisen kysymyksiä teatterin keinoin

– Me menemme sinne, mistä ei ole helppo päästä teatteriin kuten vanhusten luo palvelutaloihin, kouluihin, vankiloihin, sanoo näyttelijä Jussi Lehtonen, kun Kansallisteatterin Break-näytelmän esitys on ohi Oriveden yhteiskoulun ja lukion kampuksella.

Jussi Lehtonen ei ole vain näyttelijä vaan myös Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkö ja ohjaaja. Hänen teatteritaiteen väitöskirjansa Elämäntunto – näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön tarkastettiin Teatterikorkeakoulussa vuonna 2015.

Kansallisteatteri on esittänyt tällä kaudella koulumaailmaan sijoittuvaa Break-näytelmää sekä Kansallisteatterin komeassa kivilinnassa että kiertueella. Viimeiset esitykset olivat 7.5. Oriveden yhteiskoululla ja lukiolla.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Haikkalan mukaan näytelmän keskeisenä teemana on jaksaminen ja uupuminen – sekä oppilaan/opiskelijan että opettajan näkökulmasta.

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Minna Sippola iloitsikin esityksen jälkeisessä keskusteluosiossa siitä, miten ajankohtaisiin koulumaailman aiheisiin näytelmä pureutuu.

Jaksaminen on ollut Oriveden lukion tämän lukuvuoden kantavana teemana ja aihetta on käsitelty mm. yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.

Sekä yhteiskoulun että lukion nuori yleisö otti näytelmän omakseen. He havaitsivat näytelmässä paljon yhtymäkohtia heidän omaan kouluarkeensa. Näytelmässä esiin tullut suorittamisen kova tahti sekä koulun ja elämän välinen suhde tuntui jättävän ajattelun aineksia Oriveden yhteiskoulun ja lukion oppilaisiin ja opiskelijoihin.

– On erinomaista, että saimme 150-vuotiaan suomenkielisen päänäyttämön vierailemaan 100-vuotisjuhliinsa valmistautuvalle kampuksellemme.

– Toivon, että tämä vierailu lisää nuortemme teatteri-innostusta. Teatteritaide on vaativa laji, joka parhaimmillaan peilaa aikansa epäkohtia ja nostaa esille ongelmia.

– Mitä kovemmat ovat ajat, sen enemmän tarvitsemme teatteria, tiivisti apulaisrehtori Janne Tilkustenmäki.