Unescon syyspäivät 7.-8.9.23 Helsingissä

Orivedeltä lähdettiin isolla porukalla Helsinkiin Unescon syyspäivässä. Torstai aamuna kaksi yhdeksäsluokkalaista, neljä lukiolaista ja digiopettaja Mirka Mäkinen lähtivät junalla kohti Helsinkiä. Kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia oli saapunut Helsinkiin jo edellisenä päivänä ja apulaisrehtori Janne Tilkustenmäki oli mennyt aikaisemmalla junalla. Opiskelijoiden keskuudessa oli hiljainen ja jännittynyt tunnelma junamatkan ajan. Helsinkiin päästyämme kävelimme suoraa rautatieasemalta opetushallituksen tiloihin, jossa Unesco-päivät pidettiin. 

Torstaina ohjelmassa oli erilaisia puhujia, rastikierrosta ja lähettilästoiminnan kehittämistä. Puhujina  tapahtumassa oli mm. Leena Marsio (erikoisasiantuntija, Museovirasto), Ira Vihreälehto (erityisasiantuntija, Kulttuuriperintökasvatuksen seura) ja Anni-Sofia Niittyvuopio (nuorisoneuvoston puheenjohtaja, Saamelaiskäräjät). 

Rastikierroksella opettajat pääsivät pienissä ryhmissä tutustumaan toisiinsa ja keskustelemaa elävästä kulttuuriperinnöstä. Rastikierroksen olivat suunnitelleet Päivi Packalén ja Jussi Tomberg. Eräällä rastilla keskusteltiin turhista perinteistä ja esille nousi erityisesti nasujaiset, joissa lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoita nöyryytetään. 

Opiskelijat esittelivät ehdotuksia, mitä Unesco-koulut voisivat tehdä ja miten kouluissa voitaisiin opiskelijoita osallistaa. Oriveden lukiolta puhumassa ollut opiskelija harmitteli, ettei toiminta näy riittävästi koulussa ja osallista enemmän kaikki opiskelijoita. Toivottavasti yhteiskoulun ja lukion yhteistyöllä saadaan unescolaisuus enemmän näkyväksi. 

Iltapäivällä suuntana oli juuri uuteen rakennukseen muuttanut Helsingin kielilukio. Pääsimme kuulemaan kuulumisia Grönlannista ja tutustumaan uuteen kouluun. Opiskelijat pääsivät kyselemään Grönlannissa asuvilta elämästä Grönlannissa ja heidän koulujärjestelmästään. Erityistä ihmetystä aiheutti se, että heidän perusopetuksessa läksyjä ja kokeita on todella vähän. Suomalaisessa koulussa viikossa saadaan enemmän tehtäviä kuin Grönlannissa koko vuonna.

Yöpyminen tapahtui Scandic hotel Paasissa ja ylibuukkauksen vuoksi yhdeksäsluokkalaiset pääsivät premium huoneeseen. He lähtevät varmasti jatkossakin mukaan Unesco-päiville. Aamiaisen jälkeen siirryttiin takaisin opetushallituksen tiloihin. Päivän avasi puhellaan opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä. Kolmas keynote jäi kuulematta teknisten ongelmien vuoksi, mutta korvaavana saatiin kuulla erilaisista projekteista. Monet eri jaostot esittelivät toimintaansa ja Orivesi oli esillä sekä Yhteinen Itämeri -projektissa että PAX-verkoston esittelyssä. 

Lounaan jälkeen keskusteltiin n. 10 hengen ryhmissä erätaukotekniikalla ”Mitä kestävän kulttuuriperintökasvatuksen pitäisi olla tulevaisuudessa?”. Keskustelua syntyi nopeasti vaikka erätaukomenetelmä olikin monille uusi tuttavuus. Syyspäivät päätti puhellaan Teivo Teivainen (Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja, professori, Helsingin yliopisto).

Ohjelman päätyttyä suuntasimme kaupan kautta rautatieasemalle. Asemalla tunnelma oli iloinen ja väsynyt. Antoisa reissu oli vienyt mehut sekä oppilaista, opiskelijoista että opettajista. Kaikki olivat kuitenkin innokkaana lähtemässä uudelleen reissuun Unescon nimissä.