Opiskelu ei ole vain luokassa pänttäämistä

Oriveden lukio mahdollisti opiskelijoilleen kirjamessut Helsingissä lokakuun 2022 lopussa. Opiskelijana koin matkan hienona mahdollisuutena – eikä edes lipusta tarvinnut maksaa. Kirjamessut ovat tapahtuma, josta tuskin itseäni olisin löytänyt ilman Oriveden lukion tarjoamaa mahdollisuutta.

Kirjamessuille lähteminen oli helppo päätös, vaikka sinä päivänä jäivät niin historian kuin matematiikankin tunnit välistä. En ollut etukäteen varma, mitä odottaa kirjamessuilta – olinkin yllättänyt, miten mielekkäästä tapahtumasta oli kyse.

Helsingin messukeskukseen eksyin sen näköisenä, etten oikein tiennyt, mihin olen eksynyt. Söin ensin koululta saadut eväät ja aloin sitten kierrellä keskustelupaneeleissa. Todistin useita hienoja dialogeja, joita julkisuudesta tutut kirjailijat kävivät yleisön ja haastattelijan kanssa.

Alkutahmeudesta irti päästyäni alkoi pankkitilini saldo uhkaavasti laskea samalla kun ostamieni kirjojen määrä kasvoi. Mieluummin kuitenkin laskin tilini saldoa Helsingissä kirjamessuilla kuin potenssiyhtälöitä koulussa matikan luokassa. Välillä tiettyjen kirjojen löytäminen oli yhtä haastavaa kuin potenssiyhtälön ratkaiseminen.

Kun olin selvinnyt antikvariaattiosastolta vain yhden Hemingwayn kanssa, lähdin syömään ja pohtimaan, mitä menisin vielä lopuksi kuuntelemaan. Vaihtoehtoinani olivat Reijo Mäki ja Esa Saarinen – Vares vai filosofia? Päädyin filosofiaan. Saarinen oli jopa niin vakuuttava, että menin pyytämään signeerausta Saariselta tämän kirjaan.

Kun suuntasimme takaisin bussille uudet kirjat repussa ja kokemukset mielessä, olin varsin väsynyt mutta tyytyväinen. Harvoin sitä näkee entisen pääministerin, Helsingin piispan ja nykyisen tv-tähden saman koulupäivän aikana.

Lukion järjestämät matkat ja opintoretket ovat mukavia poikkeuksia lukiolaisen arkeen. En itse koe päivän poissaoloa opetuksesta merkittäväksi hiekkakuopaksi opinnoissani. Pystyn ottamana kotona asian haltuun ilman suurempia ongelmia

Itselleni koulun järjestämät matkat ja retket lisäävät opiskelumotivaatiota eivätkä häiritse opintoja. On hienoa ja tärkeää, että koulu pystyy tarjoamaan vastaavia mahdollisuuksia opiskelijoille. Oriveden lukion tarjoamat mahdollisuudet ovat pienen paikkakunnan lukiolle ihan poikkeuksellisen hyvät.

Lukevan lukion lukevana lukiolaisena on helppo todeta, että on mukavaa opiskella lukiossa, jossa opiskelu on muutakin kuin vain opiskelua.

Eero Itkonen
Oriven lukion 21A-ryhmän opiskelija