Lukiolaisen oma kannettava tietokone

Syksyllä 2018 aloittavat Oriveden lukion opiskelijat käyttävät opinnoissaan omaa kannettavaa tietokonetta. Oma tietokone pitää olla käytössä jo heti syksyllä lukio-opintojen alkaessa.

Oriveden kaupunki on myöntänyt lukiolaisille 100 euron avustuksen lukuvuodessa, mikäli he käyttävät päivittäisessä opiskelussaan omaa, ylioppilastutkintolautakunnan asettamat vaatimukset täyttävää kannettavaa tietokonettaan. Avustus myönnetään lukuvuoden lopulla toukokuussa ja enintään kolmena lukuvuonna.

YTL:n vaatimukset lukiolaisen koneelle

(www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta)

• 64-bittinen x86-prosessori. Yksiytimisen prosessorin kellotaajuus vähintään 2 GHz.
  • Keskusmuisti vähintään 2 Gt.
  • Helppo käynnistys USB-tikulta (opiskelijan täytyy itse osata, kysy neuvoa laitteen myyjältä).
  • Riittävästi USB-paikkoja, joista mielellään ainakin yksi USB3 (käyttöjärjestelmä Abitti-tikulta, hiiri, kuulokkeet, mikrofoni). Virtalähteetöntä USB-jakajaa voi myös käyttää. Huomaa, että USB-C -liitin ei toimi Abitissa eikä ylioppilaskirjoituksissa.
  • RJ-45 -verkkoliitäntä (käy myös erillinen USB-liitäntäinen lisälaite).
  • Hyvä akunkesto (ei kuitenkaan tarvitse olla koko koulupäivää eli 8h).
  • Näytön koko alle 18 tuumaa ja resoluutio vähintään 1024×768 (suositus 1366×768).
  • Lisäksi tarvitaan johdolliset kuulokkeet ja tarvittaessa erillinen johdollinen hiiri
    (yo-kokeessa langattomat, esim. Bluetooth- ja ns. hybridi-laitteet, ovat kiellettyjä).

Ohjelmistot

Ensimmäiseen tuettavaan päätelaitteeseen otetaan mukaan seuraavat ohjelmistot:

• LibreOffice (tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, vektorigrafiikka)
  • GIMP (kuvankäsittely)
  • Pinta (kuvankäsittely)
  • InkScape (vektorigrafiikka)
  • Dia (vektorigrafiikka)
  • wxMaxima (symbolinen laskenta)
  • Texas Instruments Nspire CAS (symbolinen laskenta)
    Maksullinen, vaatii lisenssin!
  • Casio ClassPad Manager (symbolinen laskenta)
    Maksullinen, ei käytössä Orivedellä!
  • Geogebra (mm. kuvaajat)
  • LoggerPro (kuvaajat)
  • MarvinSketch (kemian rakannekaavat)

Lisäksi muina sovelluksina ainakin