Onko perihämäläinen Orivesi kansainvälisen osaamisen suurkunta?

Finest Futuren suomen kielen opiskelijat ovat tuoneet kansainvälistä väriä Oriveden hämäläiseen katukuvaan tämän lukuvuoden ajan.

Oriveden lukio on myös aloittanut yhteistyön Finest Futuren kanssa. Heidän suomen kielen kurssilaisiaan käy tunneillamme seuraamassa, millaista on lukio-opetus tässä maassa.

Hiihtoloman jälkeen opiskelijanamme aloitti Jack, joka taitaa olla ensimmäinen kiinalainen lukiolainen pian 100-vuotisjuhliaan viettävällä kampuksellamme.

Jackin opinnot etevät suomen kielellä. Mitään englanninkielistä erikoisopetusta emme hänelle tarjoa. On iso henkinen haaste nuorelle miehelle muuttaa pois tutusta ja turvallisesta kotiympäristöstä, jättää perhe ja kaverit ja aloittaa opinnot toisella puolella maapalloa. Se vaatii lujuutta, kypsyyttä ja päättäväisyyttä. Näköjään suomalaiset eivät ole ainoita, joilla on sisua. Toivottavasti Jack levittää tätä positiivista yrittämisen paloa myös muihinkin lukiolaisiimme.

xxxxx

Oriveden lukion tärkeimpiä vetovoimatekijöitä on hyvä kansainvälisyysohjelma, joka takaa jokaiselle lukion opiskelijalle halutessaan mahdollisuuden kansainväliseen vaihtoon ja/tai opintomatkaan lukio-opintojen aikana.

Tämä ei ole vanhempien rahapussin varassa eikä sen varassa, että sinun olisi oltava ysin ja kympin oppilas. Vaihto tai opintomatka ei ole mikään palkinto hyvälle menestyjälle vaan tasavertainen mahdollisuus kaikille. Kenenkään opiskelijamme unelma kansainvälisestä kokemuksesta ei kariudu meillä arvosanoihin tai kodin varallisuustilanteeseen.

Tämän mahdollistaa OPH:n myöntämä akkrediointi, jossa tarkasti seurattavien reunaehtojen mukaisesti toteutetaan sekä opiskelijoiden että henkilöstön liikkuvuksia. Tämä kattaa koko Oriveden koulutoimen ja vieläpä varhaiskasvatuksenkin.

OPH on juuri hyväksynyt ja arvioinut Oriveden kaupungin edellisen rahoitushankekauden loppuraportin ajalta huhtikuu 2021 – elokuu 2023.

OPH toteaa arvioinnissaan mm. seuraavaa: ”Hankkeen loppuraportti on selkeä ja perusteltu. Hanke on käyttänyt myönnetyn Erasmus+ -avustuksen lähes täysimääräisesti 98,32 %. Oriveden kaupunki on ottanut huomioon Erasmus+ -hankkeen ohjelman painopisteet toimintaansa. Liikkuvuuksien hallinnointi on toteutettu selkeästi Erasmus+ laatuoppaan kriteerien mukaisesti.”

OPH arvioi Euroopan komission arviointiohjeistuksen mukaisesti loppuraportit neliportaisen asteikon mukaan. Maksimipistemäärä on 100 pistettä. Jos pisteet jäävät alle 60, se johtaa edunsaajan budjettileikkauksiin.

Oriveden kaupunki on saanut edellisen rahoituskauden työskentelystään täydet 100 pistettä, mikä on sama kuin kouluarvosana 10 +. Kaupungissamme on tehty loistavaa kansainvälisyystyötä eri kouluissa. Iso kiitos tästä kuuluu myös Jenni Decandialle, jonka osaaminen kansainvälisyysasioissa on huippua.

xxxxx

Kuluvana lukuvuotena Oriveden lukiolaiset ovat käyttäneet kv.toiminnan mahdollisuuksia erinomaisesti. Joko jakson tai lukuvuoden mittaisessa vaihdossa on ollut jo viisi nuorta ja tulevassa 4. periodissa on lähdössä yo-kirjoitusten jälkeen neljä lukiolaistamme vaihtoon Eurooppaan.

Myös vaihtomahdollisuuden kysyntä tulevalle lukuvuodelle on ollut suurta nykyisten lukiomme 1. -luokkalaisten kanssa.