Postia Berliinistä

Oriveden lukion syksyinen vierailu yhteistyökoulussamme Berliinissä on poikinut ihmeellisiä asioita. Muurin murtumisen muistojuhlassa opiskelijoittemme pitämässä puheessa muisteltiin mm. viimeistä muurin uhria. Hän oli vain 20-vuotiaana helmikuun alussa vuonna 1989 muurille väkivaltaisesti kuollut Chris Gueffroy. Saman vuoden marraskuun alussa muuri murtui. Vapaus oli lähempänä kuin nuori mies osasi kuvitellakaan, mutta hänelle vapauden kaipuu maksoi hänen elämänsä.

Samassa juhlassa oli Chris Gueffroyn äiti, joka oli hyvin vaikuttunut kuultuaan koulumme opiskelijoiden laatimassa puheessa myös poikansa mainittavan. Hän ei löytänyt enää puheen pitänyttä Lenniä, mutta on selvittänyt myöhemmin, keitä nämä suomalaisnuoret olivat. Berliinistä Orivedelle tullut kirje on poikinut myös median huomiota ja asiasta on uutisoitu mm. Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa.

29.1. tammikuuta poikien laatiman puheen pitänyt Oriveden lukion opiskelija Lenni sai rouva Geoffreyltä kirjeen. Näin hän kirjoittaa:

Hyvä Lenni

nimeni on Karin Gúeffroy, olen Chrisin äiti. Sain osoitteesi professori Klausmeierilta Bernauer Strasselta, kun sitä pyysin. Halusin vielä henkilökohtaisesti kiittää sinua, että muistit nimeltä Chrisiä 9. marraskuuta. Se kosketti minua syvästi. Minulle on aina hyvin vaikeaa nähdä nuoria ihmisiä tänä juhlapäivänä, ja kuitenkin läsnä on ilo siitä, ettei muuria enää ole. Chris olisi iloinnut tästä erittäin paljon, sillä hän rakasti vapautta. On surullista, että hän ei saanut enää kokea sitä. Olen iloinen, että niin monet nuoret ajattelevat Chrisiä ja muita muurilla kuolleita. Paljon kiitoksia siitä.

Sydämelliset terveiset Berliinistä,

Karin Gúeffroy