Reksin blogi/vlogi: Kesäterveiset

Reksin kesäterveiset sekä vlogina että blogina.

Reksin vlogi, nauhoitettu 16.6.2023.

Ne nijtyn cuckat corjat
Ja Laiho laxosa…

– Jo joutui armas aika, lauloi lapsikuoro Lauantain toivotuissa levyissä päättäjäispäivänä radio YLE 1:ssä.

Sehän se yksi lempiohjelmistani – Lauantain toivotut levyt. Sopii hyvin ikääntyvän hissan open ohjelmaksi, eikö?

Ja Suvivirsi – yksi lempisävelmistäni. Vaikka sen tausta onkin karu (Yle Uutiset 2.6.2017).

✬✬✬✬✬

Päättyvä lukuvuosi on ollut mukavan haasteellinen. Itselleni tietenkin tämä on ollut opettelua ja erityisesti ihmissuhdetaitojen ja kuuntelemisen taitojen kehittämistä. Oppilaitosjohtaminen ei ole helppoa, mutta tämä on hyvin mielenkiintoista. Olen onnellinen, että tämän haasteen vielä olen saanut.

Oriveden lukion yo-kirjoitustuloksia ei todellakaan tarvitse hävetä. Abit tekivät hyvää työtä. Joukossa oli iloisia yllätyksiä ja myös hyviä arvosanoja. Kohta 100-vuotias koulumme saa olla ylpeä pienen ikäsarjan abivuoden tuloksista.

Ilmapiirin eteen olemme tehneet kovasti töitä ja osin olemme saaneet siitä jopa kiitosta ja tunnustusta. Tämä työ jatkuu. Tulevana lukuvuotena panostamme ryhmäyttämiseen ja ryhmäytymiseen. Kehitämme ryhmänohjaajan roolia ja osaamista, koska ryhmyri on tärkeässä asemassa lukiolaisen elämässä.

✬✬✬✬✬

Ylioppilasjuhlamme oli paitsi juhlava myös kaunis ja herkkä. Ensinnäkin oli ilo nähdä 50 vuotta sitten Oriveden lukiosta ylioppilaiksi kirjoittaneita riemuylioppilaita – iloisia, nuorekkaita kaikki.

Opiskelijakunnan puheenjohtaja Aino Pollari muistutti juhlan avajaissanoissaan kielten opiskelun tärkeydestä nostaen esille C-kielen [toimittajan tarkennus: B2- ja B3-kielten] ja toisen kotimaisen, joita kumpaakin kirjoitetaan Orivedellä selkeästi maamme keskiarvoa enemmän.

Abiturientista juhlassa ylioppilaaksi noussut Rauha Muurimäki piti koskettavan puheen muistuttaen, miten epätavallinen lukioaika hänen ikäsarjallaan on ollut: pandemiarajoitteita, etäkoulua, sota omassa maanosassamme.

Koulu on tuonut Muurimäen mukaan ihanaa turvallisuuden tunnetta ja mahdollistanut täten tavallisen arjen.

✬✬✬✬✬

Juhlassa istuessani en voinut olla liikuttumatta. Kolmen vuoden yhteistyö uusien ylioppilaiden kanssa on takana. Miten tämä meni taas näin äkkiä? Heillä on edessään tulevaisuus. Minä voin katsella jo muistojeni lehtiä – jossain vaiheessa tulee aika jo oman uran jäähdyttelemiseenkin, mutta ei todellakaan vielä vähään aikaan.

Koen edelleenkin olevani etuoikeutettu saadessani tehdä työtä lukiossa nuorten kanssa. Päättyvän lukuvuoden hienoja kokemuksia oli päästä yhdessä oppimaan niin tuolla tutussa hissan luokassa kuin myös Tallinnassa, Helsingissä, Turussa ja Roomassa.

✬✬✬✬✬

Oriveden lukion ehdoton tavaramerkki on vahva kotiseutuhenki – paikallisuus, johon sekoittuu huikea määrä kansainvälisyyttä. Meillä on ollut päättyvän lukuvuoden aikana paljon vieraita eri puolilta Eurooppaa kuten Portugalista, Saksasta, Turkista, Italiasta, Kroatiasta.

Ja meidän opiskelijamme ovat päässet opiskelemaan eri puolille Eurooppaa.

Oriveden koulu on vahvasti eurooppalainen koulu, jolla jo Unesco-statuksensa myötä on vahva globaali ulottuvuus.