Kielisukulaisuutta ja lentopalloa – plus paljon muuta

Oriveden yhteiskoulu ja lukio on aloittanut yhteistyön tallinnalaiskoulun kanssa. Tallinn Humanitaargümnaasium on iso, noin 1120 oppilaan ja opiskelijan koulu, josta löytyvät niin peruskoulun pienet ja isot kuin lukiolaiset.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä koulu on Unesco-koulu ja täydentää hyvin Oriveden lukion Unesco-teemaan liittyvää Itämeri-yhteistyötä.

Tallinn Humanitaargümnaasiumin arvot ovat ”koulu on kuin perhe”, ”kehitystä läpi elämän” ja ”yhteistyössä on voimaa”.

Yhteiskoulun ja lukion puolesta yhteistyön aloitusta olivat Tallinnassa virittelemässä lehtorit Kirsi-Marja Muotiala ja Harri Raitala, vt. apulaisrehtori Janne Mäkinen sekä kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia. Yhteistyön tarkoituksena on mahdollistaa oppilaiden ja opiskelijoiden liikkuvuus Tallinna-Orivesi-akselilla. Opintomatkat aloitetaan äidinkielen ja kirjallisuuden sekä lentopallolinjan opinnoissa. Uudella yhteistyökoululla on nimittäin myös lentopallovalmennus.

Myöhemmin yhteistyötä laajennetaan muihin oppiaineisiin ja lisäksi ala-asteen puolelle – tähän tallinnalaisella yhteistyökoulullamme on halu ja valmius.

Kaikkien Tallinn Humanitäärgümnaasiumin opiskelijoiden äidinkieli on venäjä. Liki neljännes virolaisista on venäjänkielisiä. Tällä haavaa etenkin nuorempi venäjänkielinen sukupolvi haluaa lapsensa vironkieliseen tai kaksikieliseen kouluun. Myös Tallinn Humanitäärgümnasiumissa opetus tapahtuu pääosin viroksi.

– Kielikysymys tai politiikka Venäjän hyökkäyssodasta huolimatta eivät näy koulussamme eivätkä aiheuta ongelmia kuten ristiriitoja oppilaiden tai henkilöstön kesken. Meillä on myös Ukrainasta tulleita oppilaita ja opiskelijoita ja he ovat integroituneet kouluumme hyvin, talllinnalaisopettajat Anna Zavolner ja Viktoria Peter kertovat.

Tallinna-yhteistyö tarjoaa hyvän näköalapaikan tarkastella nyky-Viron yhteiskuntaa ja paljon positiivista huomiota saanutta koulutuspolitiikkaa.